Nødhjælpskunst på Sjælsmark

Jeg var en del af dette hjertefyldte og meningsgivende projekt fra projektets begyndelse fra marts – juli 2019. Og det gjorde kæmpe indtryk at møde disse fantastiske og dygtige  børn. Jeg var taknemmelig for deres åbenhed og modtagelighed for at lukke mig/os ind i deres liv via kunsten.

4 kunstnere, stod for projektet. Jeanette Uldall, Jakob Ingvorsen, Charlotte Tønder og Camilla Blachmann. Siden har Camilla Blachmann ført det videre.

Vores mål med Nødhjælpskunst var, at sætte fokus på omstændighederne for børnene i Sjælsmark. Med mulighed forudbredelse til andre asylsteder i Danmark.

At tænke nyt og skabe et frirum. At få udløst den effekt kunsten har i forhold til det at være et menneske og at skabe identitet og nærvær.

Her i 2020 skal børnene fraflytte Sjælsmark og flytte til Røde Kors Center Avnstrup hvor projektet heldigvis fortsætter.

Mine gode kollega Jakob Ingvorsen har beskrevet sin særlige indsats på Sjælsmark. Læs mere

Nødhjælpskunst på Sjælsmark

Male på væggene - må man godt det?

Kunstprojekt - åbne muligheder for udtryk.

Her står jeg foran en af de mega vægge på Sjælsmark som børnene fik lov at male på. De var vilde med “det forbudte”, at male på væggen og så på en kaserne. Der blev også malet på løbehjul, lærreder, papir og andre kreative ting vi kunne fremskaffe. 

Børnene er bare mega dygtige til udtrykke dem selv og have det sjovt samtidigt. 

Vores malerrum på Sjælsmark

Historien bag Nødhjælpskunst

Camilla Blachmann, Özlem Cekic og Bent Melchior, tog hen for at besøge Lejren på Sjælsmark fordi vi havde læst om de forhold, der blev budt mennesker, hvis eneste forbrydelse var at de opholder sig her i landet.

Farveløse Forhold på Sjælsmark

Omgivelserne på Sjælsmark fremstod grå og slidte og udgangspunktet er, at det skal motivere beboerne til at rejse hjem til utålelige forhold. Metoden er uden virkning, men det gør ingen forskel. Enhver udsmykning på Sjælsmark dømmes forbudt, så man kan ikke få kulør på de triste mure og vægge, af hensyn til fredningsbestemmelser. Musik er forbudt på lejrens grund, så man må gå ind til byen for at høre den slags, hvis man ikke har råd til bussen. Beboerne må heller ikke lave deres egen mad, da det forklares med brandfare.

Forholdene på Sjælsmark er derfor på ingen måde menneskeværdige, så vi vil lave aktiviteter der kan hjælpe med at bryde kedsomheden og behandle menneskerne som mennesker.

Et Vedvarende Udviklingsprojekt!

Børnegruppen på Sjælsmark er sammensat af børn fra mange kulturer, med hver deres tilgang til at udtrykke sig. For en del af børnene vil det måske være første gang de har muligheden for at præge et rum. Og udtrykke sig gennem kunst. Derfor vil Nødhjælpskunst være præget af, at børnene bliver mødt lige hvor de er. Vi vil sikre os at alle evner kommer i spil.Og der skal være plads til at man både kommer en enkelt gang og at man kommer hver gang. Projektet er ikke aldersbetinget, så man kan både være 3 år og 18 år. Det er vigtigt for vores projekt, at vi finder midlerne til at gøre det til en varigt projekt, så de ved at de kan regne med os og vi imødeser stabilitet og kontinuitet.

Hvad kan Kunsten på Sjælsmark?

Kunsten er et neutralt sprog, hvor folk kan mødes og nye kompetencer kan komme i spil. Den giver et rum til at være den man er, med den identitet man hver især kommer med og bidrager til et frirum. Kunsten kan være lige netop det sted, at de udfordringer der ligger i at være på et udrejsecenter, kan gemmes for en stund. Børnene møder derudover voksne der har fokus på andre ting end hverdagens praktik.

Projektet har fokus på billedkunst både i store og små formater. Vores plan er at male på væggene og dermed give muligheden for at udtrykke sig stort og være med til at sætte et meget synligt og blivende aftryk på sine omgivelser.

Børnene og deres forældre vil møde fire professionelle kunstnere med forskellige kulturelle baggrunde. Der er fælles om at arbejde med kunst i det interkulturelle felt. De har alle stor og relevant erfaring med at inddrage børn i samskabelsesprocesser. Arven ligger i kunstnernes bud på æstetik og genrer. Som børn skal inddrage og fortolke ind i eget univers. Både art og arv er tilgængelige som artefakter og udtryk. Men især igennem børnenes egne referencer og tolkninger

Scroll til toppen

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Få de seneste nyheder her

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.